Laško - mezinárodní turnaj ve Slovinsku

05.05.2015 23:28

Ve dnech od 5.5 do 10.5 jsem vyjel do slovinského Laška na mezinárodní turnaj. Byl to jeden z důležitých turnajů v cestě na Letní paralympijské hry 2016. Podle informací od pořadatele, které poskytuje vždy týden před turnajem bylo jisté, že turnaj bude velmi dobře obsazen. Celkem zde změřilo své síly 419 hráčů ze 47 zemí.

 


V mé skupině postižení (TT2) se zúčastnilo 30 hráčů. Kromě dvou hráčů přijela celá světová špička. Byl jsem zde nasazen jako čtvrtý hráč, ale vzhledem k obsazenosti turnaje to neznamenalo nic. Tady mohl porazit kdokoliv kohokoliv. Do skupiny mi los přiřkl jako druhého hráče Korejce, třetího Brazilce a čtvrtý byl Japonec.

V prvním zápasu s Brazilcem Souzou jsem nastoupil značně nervózní. Brazilci se velmi zlepšili. V posledním zápasu, který proběhl na paralympijádě v Londýně vyhrál. V prvním setu mi hned v začátku utekl na 0:7. Náskoku využil a první set vyhrál. V dalších setech jsem se více soustředil abych "chytil začátek" a vyhrál jsem.

Ve druhém zápasu na mě nastoupil Korejec Kim Kong Yong. Byl jsem relativně v klidu, ale věděl jsem, že vyhrát nebude jednoduché. Šlo o postup. Podařilo se a 3:0 jsem vyhrál. Poslední zápas s Japoncem Minami byl už jen potvrzením prvního místa ve skupině.

  

Do K.O. pavouka jsem mezi šestnácti postupujícími "vyfasoval" Poláka Jakimczuka, se kterým jsem zatím neprohrál.  Zaváhal jsem jen v jednom setu a vyhrál
3:1. Do tuhého šlo až ve čtvrtfinále. Opět Korejec. Tentokrát to bylo těžší. Se štěstím jsem se dostal do pátého setu. Úvod mi vyšel a s náskokem 9:4 jsem si jen ohlídal vítězství. S výhrou 3:2 jsem postoupil do semifinále.

Bylo jisté, že bude nejhůře bronz. O postup do finále na mě vyšel úřadující Mistr světa a světová dvojka Francouz Lamirault. Vzpomněl jsem si na dva zápasy,
které jsem s ním odehrál. Na paralympijádě v Londýně mě celkem s přehledem porazil a došel až k bronzové příčce. Druhý zápas byl z Mistrovství Evropy 2013. Tehdy prohrál ve čtvrtfinále on. Věděl jsem tedy, že i on se dá porazit. První dva sety dopadly lépe pro mě. Je pravda, že to mohlo být jinak. V prvním setu vedl Francouz 2:7. Nezvládl však uhrát tři potřebné body. Uhrál jsem v řadě čtyři body a byl zpět ve hře. Set jsem vyhrál 11:9, druhý 13:11. Ve třetím mi utekl na 4:8 a náskok jsem již nedotáhl. Ve čtvrtém jsme se tahali až do stavu 3:3. Zde jsem se mu vzdálil na 7:3. Dohnal mě na 8:6, ale to mu nestačilo. Uhrál jsem tři body, zvítězil 3:1 a těšil se na finále.

Do finále jsem nastoupil v klidu. Oponoval mi další korejský hráč Kim Min Gyu. V současné době je ve světovém žebříčku na pozici jedničky. V prvním setu se mi dařilo. Utekl jsem mu až na 7:1. Náskok jsem udržel a vyhrál 11:5. Druhý set byl podobný bohužel pro soupeře. Ve třetím se body přelévaly až do stavu 8:8. Kim si uhrál tři body v řadě a za stavu 1:2 začal čtvrtý set. Do stavu 3:5 vedl Korejec. Poté jsem věděl, že musím hrát jinak. Začal jsem hrát více agresivně. Nebylo co ztratit. Vyšlo to. Opět jsem mu utekl až na 9:5. Uhrál si jeden bod, ale zbytek už byl pro mě. Pátý, poslední set byl až na začátek spíše pod mou taktovkou. Soupeřovi sice vyšlo pár pěkných míčků. Zvlášť jeho krátký servis, na který je těžké dosáhnout, ale za stavu 3:3 jsem zařadil dvojku a vedl 8:4, 9:5 a 11:5. Po posledním míčku přišel obrovský nával euforie. První zlato na takovém turnaji, ve finále se světovou jedničkou a výsledek 3:2. Byl to nádherný zápas.

  

  

   

Do soutěže družstev jsem nastoupil s francouzským hráčem Bedosem. Hrálo se bez skupinového systému. Družstva byla losována rovnou do K.O. pavouka. Díky umístění ve světovém žebříčku jsme byli nasazení a postoupili přímo do čtvrtfinále. Do semifinále jsme si museli poradit s ruským týmem. To se podařilo a s výhrou 3:0 přišlo semifinále. O postup do finále na nás čekali pozdější vítězové. Porazit korejský tým bylo těžké. První zápas Bedos prohrál. Následně přišel zápas s mě známým hráčem z finálového zápasu. Opět jsem vyhrál. Za stavu 1:1 na zápasy přišla čtyřhra. Bohužel jsme na soupeře nenašli způsob, kterým bychom čtyřhru vyhráli. Za stavu 1:2 jsem vyhrál s druhým z Korejců. Bohužel Bedos nemá výkonnost na to, aby porazil posledního z Korejců a zápas skončil těsně 2:3. Bohužel finále se nekonalo. Zbyla pro nás "pouze" bronzová příčka.

 

               

                                                                 


Turnaj se mi i díky trenérovi Milanovi Jaškovi velmi vydařil.
Porazil jsem dvakrát světovou jedničku, světovou dvojku a úřadujícího Mistra světa.

Neprohrál jsem jediný zápas.