Bronz, stříbro a hurá zpět do světové desítky

21.06.2020 09:57

 

 

Od 4. do 9.3 jsem se zúčastnil světového poháru ve španělském Platja d'Aro, který se počítal do nominace na Letní Paralympijské hry v Tokiu 2020.

 

V soutěži jednotlivců jsem byl ve třetí skupině nasazen jako jednička. Tuto pozici jsem po výhře nad Španělem Roblesem a Polákem Jakimczukem  (oba 3:0) potvrdil a postoupil do čtvrtfinále. Zde na mě čekal Rus Nazirov. Zatím mě ještě neporazil a tak jsem si na něho. Po prvním setu jsem ale trochu znejistil. Vyhrál ho. Naštěstí jsem se dokázal zkoncentrovat a následně tři další sety jsem vyhrál a postoupil do semifinále. V zápase proti světové dvojce Polákovi Czuperovi se mi dlouhodobě nedaří. Prohrál celkem vyrovnaný zápas jsem prohrál 1:3 a tak jsem z jednotlivců bral bronz. Czuper následně turnaj vyhrál.

 

Do družstev jsem nastoupil ve dvojici s Rusem Nazirovem. Družstva se hrají k dosažení druhé výhry (druhého bodu) systémem čtyřhra, dvouhra a v případě 1:1 rozhoduje další dvouhra. 

Ze základní skupiny jsme postoupili do semifinále po výhře nad Britsko-španělskou a následně italskou dvojicí jako jedničky. O postup do finále jsme proti Korejsko-argentinskému týmu vyhráli úvodní čtyřhru. Vedli jsme tedy 1:0, ale kolega prohrál s Korejcem. V rozhodujícím zápase jsem proti Argentinci nezaváhal a byli jsme ve finále. O zlato jsme se utkali s Poláky. Čtyřhru jsme měli téměř vyhranou, bohužel v koncovce rozhodla Rusova malá vyhranost a vyhráli Poláci. V první dvouhře jsem nastoupil proti Jakimczukovi. Po zápase v jednotlivcích jsem si věřil. Celý zápas jsem diktoval tempo a zápas s přehledem 3:0 vyhrál. Bylo vyrovnáno a  Nazirov nastoupil na Czupera. I přes úctyhodný výkon prohrál a my s prohrou 1:2 získali stříbro.

 

 

Na turnaj jsem odlétal jako 14. hráč světového žebříčku a potřeboval získat co možná nejvíc bodů (minimálně 27) a samozřejmě ztratit minimum. Povedlo se. Získal jsem 38 a ztratil pouze 2 body (prohrál jsem jen jeden zápas). Mise byla splněna. Získal jsem spoustu bodů, málo ztratil, poskočil zpět do světové desítky a tím se neoficiálně nominoval na Paralympiádu (čekám na oficiální seznam).