Úspěšný květen

30.05.2018 20:21

 

 

V měsíci květnu se účastním, hned několika důležitých turnajů (Bratislava, Slovinsko MČR Ostrava).

 

Slovakia open

V prvním týdnu (1. – 6.5) to byl světový pohár v Bratislavě. Jako vždy se hrála soutěž jednotlivců a družstev.

  • V jednotlivcích v mé skupině postižení (TT2) nastoupilo 21 hráčů v šesti skupinách. Ve své jsem byl nasazen jako jednička. Nejprve jsem porazil srbského hráče Stoiljkoviče 3:0, pak jsem si ale nechal zbytečně naložit 1:3 od brazilského reprezentanta Costy. V posledním zápase jsem porazil španělského hráče Rodrigueze 3:0. Postup byl téměř jistý. To jsem ale nevěděl, že Brazilec prohraje se Srbem 0:3. O pořadí ve skupině rozhodoval tedy poměr setů. Naštěstí jsem měl o jeden vyhraný set lepší skóre a díky tomu skupinu vyhrál. Ve čtvrtfinále jsem porazil Rusa 3:0 a v semifinále jsem relativně lehce překonal Slováka Riapoše 3:0. Ve finále už byl nad moje síly Francouz Lamirault. Nad světovou jedničkou bylo samozřejmě těžké vyhrát, ale alespoň jsem to zkusil. Prohrál jsem 1:3, ale i tak mě těšil výsledek.
  • V družstvech, které jsem hrál s Martinem Zvolánkem, nastoupilo 9 týmů ve třech skupinách. Hraje se do dosažení druhého bodu. Systémem čtyřhra, dvouhra a v případě remízy další rozhodující dvouhra. Ve skupině jsme byli nasazeni jako dvojky a tak jsme také postoupili. První postupovala Korejsko-mexická dvojice. Nejprve vyhráli čtyřhru a pak já prohrál s Korejcem Parkem. O postup pak přišlo vítězství nad Španěly. V K.O. pavouku, v boji o medaili přišla odveta za loňské Mistrovství Evropy. Tehdy nás ve finále o titul připravil slovenský tým Riapoš – Ludrovský. Dnes byl ale výsledek přesně opačný. Čtyřhra byla 3:1 pro nás a já pak přidal v infarktovém zápase vítězství 3:2 nad Ludrovským. Do boje o zlato jsme pak po prohře 0:2 neprošli přes Francii. 

 

Slovenia open

Druhým světovým pohárem byl hned další týden (8. – 13.5) turnaj ve Slovinsku. Bohužel se turnaje pořádají hned po sobě, takže jsem jel z Bratislavy na jeden den domů a další den opět na cestě. Odpočinek byl prakticky nulový.

  • V soutěži jednotlivců nastoupilo 22 hráčů a byl jsem opět jako v Bratislavě nasazen jako jednička.V prvním zápase jsem porazil opět Srba Stoiljkoviče a opět prohrál 1:3 s dvojkou ve skupině. Porazil mě Francouz Boury. V K.O. pavouku mezi šestnácti na mě čekal v boji o první osmičku Slovák Ludrovský. Bohužel mě dál nepustil a já už mohl pouze přihlížet dalším zápasům.V družstvech se stejně jako v Bratislavě hrálo do dosažení druhého bodu a opět jsem hrál s Martinem. Zúčastnilo se 11 týmů ve třech skupinách. My byli ve třetí na pozici dvojek. Nejprve jsme porazili Španěly, pak Poláky a nakonec prohráli s Ukrajinou. Z druhého místa jsme postoupili do boje o medaile. Bohužel jsme museli postoupit přes Francii. To se nepodařilo a turnaj pro nás skončil bez medaile.

 

MČR Ostrava

Posledním turnajem, kterého jsem se zúčastnil, bylo Mistrovství České republiky v Ostravě. Zde jsem obhajoval tři tituly.

  • Již tradičně se rozehrála nejprve soutěž jednotlivců. Ta je rozdělena na dvě kategorie postižení. Je to muži kvadru (postižení všech čtyř končetin – má skupina) a muži para (postižení spodní části těla)

Vždy svádím největší boj v posledním zápase s Martinem Zvolánkem. Nejprve jsem rychle vedl 2:0, ale již mnohokrát jsem se uklidnil, že to dobře dopadne, Martinovi se začalo dařit a já nakonec zápas prohrál. Na to jsem si dal pozor a v cestě k titulu přišlo vítězství 3:0. Ostatní zápasy dopadly také 3:0 a bez ztráty setu figuruje na zlaté pozici opět mé jméno.

  • V soutěži čtyřhra open jsem hrál se svým tradičním parťákem Rendou. Také jsme obhajovali titul. S dlouholetým reprezentantem České republiky a držitelem medailí z Paralympijských her a Mistrovství Evropy. Hladce jsme postoupili do semifinále. Také jsme obhajovali titul. V cestě do finále bylo třeba porazit Ostravu. Povedlo se a ve finále už šlo do tuhého. Proti TJ Sokol Lhůta jsme opět rychle vedli, ale trochu polevili a soupeři toho využili. Vyrovnali na 2:2 a obhajoba se vzdálila. V posledním setu jsme si udělali velký náskok a od stavu 8:3 už jen hlídali cestu k titulu.

  • Další soutěží, kde byla ve hře obhajoba, byla dvoučlenná družstva open. Zde se hrálo do dosažení 3. bodu. Začínalo se čtyřhrou a pak následovaly dvouhry. Až do semifinále byla cesta celkem hladká. Vše bylo 3:0. Mezi čtyřmi nejlepšími nás čekal tým TJ Sokol Lhůta. Ty jsme porazili 3:1 a čekalo nás finále proti SK Moravia Brno. Čtyřhra nám vyšla hladce. Já rozehrál zápas se Žákem a René s Trávníčkem. Já prohrál a René vyhrál. Za stavu 2:1 jsem nastoupil proti Trávníčkovi. V koncovce pátého setu jsem vyhrál a přidal vítězný bod a znovu se obhajoba podařila.

Květen byl pro mě opravdu úspěšný. Díky podpoře oddílu SKST Liberec, Libereckého kraje a Statutárního města Liberec, KSM Castings, firmě Kury, Pro-Evolution – Peter Legwood jsem opět dokázal, že se mě forma stále drží a věřím, že v říjnu se mi na mistrovství světa bude také dařit.